Znamenitosti

CERKEV Sv. Vid

andrejev-dom02Sv. Vid spada med najbolj čaščene svetnike katoliške Cerkve in tudi najbolj čaščene svetnike na Slovenskem. Mučenec sv. Vid je živel okoli leta 300. Za časa vlade cesarja Diokleciana sta živela na Siciliji današnji Italiji pobožna zakonca Modest in Krescencija. Bogati senator Hila, ki ni vedel,da sta kristjana je sprjel Krescenijo za vzgojiteljico mladega sina Vida. Krescenija je z Modestovo vednostjo dala Vida na skrivaj krstiti,ko je bil star nekje med sedem in dvanajst let.Ko je mladi Vid mogel sklepati roke, ga je učila molitve in krščanskih resnic. Te nauke je podpirala z lepim zgledom svetega življenja. Tako je otrok pod njenim vplivom zrasel v duhovitega,angelu podobnega dečka. Ko se je Vid vrnil k očetu, je bil ta silno vesel, ker je bil nenavadno priden, poslušen in skromen. Oče takrat še ni vedel,da je bil Vid kristjan, pač pa je to kmalu zaslutil, ko je sin z znamenjem križa čudežno ozdravljal slepce, bolnike in obsedence. Odkrito je Vid nekoč priznal, da je krščanski Bog pravi. Oče se je močno vznemiril in z obljubami solzami in prošnjami je silil sina, naj z njim daruje državnim bogovom. Vid je ostal stanoviten in je očetu odgovoril: "Oče, ko bi ti vedel kako lep in dober je krščanski Bog, bi ga takoj molil". Oče ga je za te besede pretepel, Vid pa je slavil Boga za udarce. Oče je svojo nesrečo potožil prijatelju, prefektu Valerijanu. Prosil ga je, naj pokliče Vida k sebi, ker je mislil, da se bo Vid sodnika ustrašil. A tudi prefekt s prigovarjanjem ni nič dosegel. Zato je dečka ukazal mučiti in ga napol mrtvega poslal k očetu. Vidu so se rane hitro zacelile, zato se je zahvalil Bogu za milost, ker je smel javno trpeti za križanega Jezusa.
Takrat so razglasili cesarjev odlok: Kdor zaničuje bogove, ali podpira kristjane, se mora kaznovati s smrtjo. Hila je hotel pokazati svojo pokorščino državi in odvrniti sum, češ da skriva kristjana. Zato je hotel sina sam izročiti sodišču. Modest in Krescencija pa sta Vida skrivaj odpeljala iz očetove hiše. Angel je njihov čoln varno pripeljal v Lucanio v sedanjem Salernskem zalivu, kjer so nekaj časa ostali in oznanjali evangelij ljudem, živeč od hrane, ki jim jo je prinašal neki orel. Tam so ostali le malo časa. Cesarjevega sina je mučil hud duh, ki pa je izjavil, da se umakne le Vidu, ter povedal tudi kraj kjer je Vid prebival. Cesar je Vida, Modesta in Krescencijo takoj poklical v Rim. Vida je prosil naj mu sina ozdravi. Vid je na mladeniča položil roko, ga pokrižal in v Jezusovem imenu ukazal hudemu duhu, naj mladeniča zapusti. Res je šel hudi duh s strašnim preklinjanjem iz njega in cesarjevič je ozdravel. Cesar je nato rekel Vidu: "Tebi in tvojim staršem zagotavljam svojo popolno naklonjenost.
sv_vidVsega boste imeli dosti. Pridite torej, da se za to dobroto zahvalimo z daritvijo. "Vid je mirno odgovoril: "Tvojih zakladov ne potrebujemo, dovolj smo bogati, saj imamo milost našega Gospoda, ki nam bo dal nebeško kraljevstvo. Tvojim bogovom pa ne bomo nikdar darovali. "Ta izjava je ponosnega cesarja užalila. Takoj je pozabil dobrote in rekel zasmehljivo: "Pač hočem videti, ali je vaš Bog dosti svetina01mogočen, da vas iztrga iz zob mojih levov."
Brez odloga so Vida,Modesta in Krescencijo odpeljali v gledališče. Trije levi so planili nanje z glasnim rjovenjem, Vid pa je naredil znamenje križa in živali so jim krotko legle k nogam in jim lizale stopala. Cesar je vzkliknil: "To je čarovnija! "Ukazal je vse tri vreči v kotel poln raztopljenega svinca. Takoj se je prikazal angel in jih rešil. Iz njega so prišli kakor iz osvežilne kopeli. Ljudje so vpili: "Takih čudežev še niso videli, Bog tega dečka je resničen in velik. "Cesar jih je na to dal do smrti mučiti na natezalnici. Takrat pa se je razvihral strašen vihar in uničil mnoge templje in pobil nešteto poganov. Iz nebes je prišel angel, osvobodil mučence in jih popeljal nazaj v Lucanio, kjer so izčrpani od muk v miru izdihnili. Legende so v tem primeru nastale kot razlaga resničnega Vidovega življenja in njegove smrti za vero v Kristusa in obratno.
God sv. Vida se po starih rekih omenja kot najdaljši dan z najkrajšo nočjo, zato pravi pregovor: "Ob svetem Vid se noč in dan vid."
Sveti Vid zavetnik zoper epilepsijo in živčne bolezni, zoper strele in nevihte ipd. Njemu v čast je posvečenih mnogo cerkva. Najznamenitejša pa je Vidova stolnica v Pragi, ki so jo postavili, da bi v njej shranili kot relikvijo njegovo roko.
V Sloveniji je posvečeno njemu v čast 41 cerkva, od teh 16 župnijskih, večinoma takih po katerih se imenuje tudi kraj, kot Šentvid-Sveti Vid.
Obnovimo tudi mi vero naših vernikov prednikov in se mu radi priporočajmo v težavah in stiskah, ki jih tudi danes ne manjka,z vdano in mogočno priprošnjo. Morali bi si šteti v čast, da imamo tako velikega svetnika-Svetega Vida.

Napisal Ciril V.